Recenzie: Moștenitoarea focului de Sarah J. Maas





 „Întunericul nu avea sfârșit sau început. Era abisul care îi bântuise pașii vreme de zece ani de zile și căzu de bunăvoie în el, îl întâmpină cu bucurie.”

Tronul de cleștar este o serie pe care am început-o acum câțiva ani și  care mi-a plăcut enorm de mult dar pe care, din motive nici măcar de mine știute, nu am reușit să o reiau decât de curând, când am recitit cele două volume de început. Mi-am dorit extrem de mult continuarea seriei și am fost foarte încântată când am primit-o, datorită amabilității celor de la Libris.ro.

Acest volum ne aduce noi și extrem de complexe personaje care populează această feerică lume creată de autoarea Sarah J Maas. Dacă până acum ne-am obișnuit doar cu câteva personaje, cele principale și importante, iar mai toată acțiunea se desfășura la castelul de cleștar din Adarlan, în Moștenitoarea focului peisajele, personajele dar mai ales povestea se schimbă.

O cunoaștem pe Maeve, mătușa lui Aelin și regina fae, pe prințul fae Rowan, pe luptătorul Aedion, vărul lui Aelin, pe clanul de vrăjitoare în fruntea căreia iese în evidență Manon. Acțiunea devine mai alertă, iar fiecare personaj își prezintă propria poveste în timp ce influențează cursul poveștii.

„În perfecțiunea ei, Maeve era înfricoșătoare, perfect nemișcată, eternă și calmă, radiind o grație antică. Bruneta soră a blondei Mab. Regina Fae rămase tăcută, cu degetele ei lungi, albe ca luna, împleticite în poala rochiei ei violet, cu o bufniță albă cocoțată pe spătarul scaunului. Nu-și făcea probleme în privința unei coroane, iar Celaena bănuia că nici nu-i trebuia una. Toate ființele de pe pământ știau cine era – ce era -, chiar dacă erau oarbe și surde. Maeve, chipul a o mie de legende...și coșmaruri. Despre ea se scriseseră epopei, poeme și cântece, atât de multe, încât unii credeau că era doar un mit. Dar iată visul – coșmarul – în carne și oase.”

„Manon se născuse fără suflet, așa spunea bunica ei. Fără suflet și fără inimă, așa cum trebuia să fie un membru Cioc-negru. Era rea până în măduva oaselor.”

O cunoaștem pe însăși Aelin, moștenitoarea pierdută a Terassenului, copila de opt anișori, orfană și speriată, asasina Celaena care devine mai târziu, apoi tânăra de optsprezece ani care își regăsește poporul și moștenirea, cea care se luptă cu focul dinlăuntrul ei, în timp ce înceracă să și-l facă aliat, și nu dușman, cea care lasă magia să o acapareze, Moștenitoarea focului.

În calitate de Campion al Regelui, Celaena se vede nevoită să călătorească spre îndepărtatul Wendlyn, acolo unde magia și un trecut tenebros și imposibil de renegat o așteaptă pentru a-i schimba, pentru a nu știu câta oară, destinul.

Celaena și-a renegat trecutul, descendența și puterile magice și distrugătoare timp de mai bine de zece ani, însă titlul de Campion al Regelui, cât și dezvăluirea anumitor secrete pericuoase, o aduc mai aproape de reminiscențele trecutului. Prinsă între două lumi periculoase – cea guvernată de regele Adarlanului, cel care se folosește de puteri antice readuse la viață într-un mod extrem de periculos pentru a-și extinde brațul de fier, supremația tirancă, și cea magică și la fel de periculoasă ce încă mai sălășluiește în Wndlyn, tărâmul din care își trage originile asasina noastră -, Celaena va trebui să ducă la bun sfârșit misiunea de a-i ucide pe regele și pe prințul Wendlynului, căci viața persoanei pentru care odată a avut cele mai profunde sentimente, Chaol, depinde de reușita ei.

„Coroana mea este doar încă o pereche de cătușe.”

Recentele evenimente care au avut loc în Diamantul de la miezul nopții încă o mai bântuie pe asasină, pierderea prietenei ei dragi, prințesa Nehemia, fiind cea mai dură lovitură pe care a trebuit să o suporte în ultimii ani. Violența cu care frumoasa, nobila și neînfricata Nehemia a fost ucisă încă o mai bântuie pe Celaena, care a jurat răzbunare celor care au contribuit la moartea ei, cât și promisiunea de a elibera Eyllwe din sclavie. Sclavie din care și ea a făcut parte. Sclavie pe care a trebuit să o suporte ani întregi în minele de sare din Endovier. Acolo unde o fată, încă adolescentă, a învățat să suporte biciuirile și munca neîncetată pentru a supraviețui.

Supraviețuirea Celaenei în aprigul Wendlyn este încununată de violențe și antrenamente dure pe care este nevoită să le suporte. Târgul făcut cu mătușa ei, Maeve, o duce la capătul puterilor, iar antrenamentele extrem de brutale la care o supune prințul fae Rowan scot la iveală partea cea mai fioroasă dinlăuntrul asasinei, acea latură a ei pe care a moștenit-o și pe care a ținut-o ascunsă timp de zece ani. O latură primitivă, de brută, animalică, caracteristică ființelor fae. Singura interacțiune pe care o are cu aprigul Rowan constă în pumni și picioare date cu precizie, mușcături usturătoare și magie dezlănțuită până la cea mai cruntă limită, astfel încât Celaena să reșească să trezească la viață bestia fae care zace undeva adânc în propria-i ființă.

Scenele dintre cei doi sunt cele mai violente din toată seria de până acum. Rowan este un adevărat monstru, o armă rece, mortală, de neclintit în fața durerii moștenitoarei tronului. Lipsit de empatie și de oricare alt sentiment uman, Rowan este descris ca fiind un războinic fae extrem de abil, care posedă un fizic intimidant și un psihic dur, de neclintit. Inima îi este de gheață, privirea-i arde totul în jur, iar corpul, musculos și plin de tatuaje ce reprezintă semne și limbaje antice, se întind chiar și pe gât și față. Cu siguranță autoarea nu a lăsat nimic la voia întâmplării când a creionat acest personaj ieșit din comun, înzestrându-l cu toate calitățile necesare unui luptător de temut.

Puterea Aelinei este letală. Ucigătoare. Mistuitoare. Greu de ținut în frâu și greu de înăbușit după ce moștenitoarea focului o eliberează dinlăuntrul ei. Puterea lui Rowan este la fel de impresionantă, dar o idee mai puțin înflăcărată. Combinate, puterile lor se compltează și înfăptuiesc lucruri greu de imaginat.

„Gheață și foc. Ger și tăciuni. Prinsă într-o bătălie, împingând și trăgând. Sub toate acestea, putea aproape gusta voința de oțel a lui Rowan care se confrunta cu harul ei magic – o voință care refuza să lase focul să o ardă, transformând-o în nimic.”

Una dintre scenele mele preferate din carte este cea în care are loc alegerea unor balauri de către vrăjitoare, balauri ce urmează a fi folosiți în lupta contra dușmanilor regelui Adarlanului. Momentul în care apriga Manon cade îmbrâncită de către adversara ei, Iskra, în groapa în care Titus, cel mai temut și feroce balaur își poartă lupta cu balaurul momeală, este definitoriu pentru viitorul vrăjitoarei Manon. Lupta teritorială a celor doi balauri – Titus pentru a o ucide pe cea care deunăzi l-a dorit cu fervoare, momeala pentru a o salva pe femeia care a căzut în groapă -, este epică și lasă cititorul fără suflare, la fel ca și conexiunea care are loc între Manon și cel care mai târziu va fi botezat Abraxos, balaurul momeală nedorit de nimeni, folosit în fața celorlalte fiare cu aripi, colți și cozi veninoase.

„Capul puternic veni sprea ea, privirea acelor ochi, eleștee de noapte lichidă,  întâlni pe a ei. Stătea cu mâna întinsă, mâna terminată cu fier și pătată de sânge. El își lipi botul de palma ei și pufni. Era însemnat peste tot de cicatrice groase, atât de multe, încât ar fi putut fi luate drept dungile unei pisici de junglă. Toate cicatricele, dinții sparți și ghearele rupte, coada mutilată – nu erau semnele unei victime. O, nu ! erau trofeele unui supraviețuitor. Abraxos era un luptător care avusese toți sorții împotriva sa și supraviețuise. Învățase din asta. Triumfase.”

„Ești unul dintre Cei Treisprezece, îi spuse. De acum până când Întunericul ne va despărți. Tu îmi aparții, iar eu îți aparțin. Hai să le arătăm de ce.”

O altă putere o leagă pe Aelin de Aedion, vărul ei mai mic. Puterea sângelui și a răzbunării. Cei doi sunt legați printr-un jurământ de sânge făcut cu mulți ani în urmă. Prin acest jurământ, el este protectorul ei, singura persoană în mâinile căruia își poate pune viața, căci niciodată nu o va dezamăgi. Deșii ambii slujesc la curtea regelui din Adarlan, fără a știi unul de celălalt, planurile lor sunt mai mărețe de-atât. Ei vor răzbunare și reîntregirea Terassenului. Ei vor să decimeze Adarlanul și să înfrângă întunericul. Ei sunt răzbunătorii care îl vor mort pe nemilosul rege  în slujba căruia s-au pus, în acest fel ținându-și dușmanul aproape în timp ce își acoperă adevărata identitate. 



„Chipeș era un termen prea palid pentru a-l descrie pe Aedion. Copleșitor ar fi fost mai potrivit. Înalt și musculos, Aedion era, din cap până în picioare, războinicul despre care se zvonea că ar fi fost. Blana unui lup alb atârna peste umerii săi lați, iar un scut rotund îi fusese prins pe spate – împreună cu o sabie care părea antică. Dar chipul lui. Și ochii...O, zeilor ! Erau ochii Celaenei. Ochii Ashryver. De un turcoaz uimitor, ca un miez auriu la fel de strălucitor ca și părul. Părul lor – chiar și nunanța era aceeași.”

„Aedion Ashryver fusese supranumit Lup, general, prinț, trădător și criminal. Și era toate aceste lucrurii și chiar mai mult. Mincinos, escroc și farsor erau preferatele sale în mod deosebit – titurile pe care numai cei apropiați lui le știau. Târfa din Adarlan, așa îi spuneau cei care nu-l cunoșteau. Era adevărat – în multe feluri, era adevărat și lui nu-i păsase. Până acum.

Văr – acela fusese cel mai îndrăgit titlu. Văr, neam , protector. Acelea erau numele secrete pe care le adăpostea adânc înăuntrul său, numele pecare le șoptea în sinea sa atunci când vântul nordic urla prin munții Staghorn. Uneori, vântul semăna cu țipetele pe care oamenii săi le scoteau când erau conduși la eșafod. Alteori, suna ca Aelin, cea pe care o iubise, cea care ar fi trebuit să fie regina lui și căreia i-ar fi făcut într-o zi jurământul de sânge.”

Celaena este sufocată de ură. Momentul în care părinții ei și o bună parte din curtea regală au fost uciși, i s-a impregnat adânc în minte și suflet. Avea doar opt ani când a rămas orfană, iar familia ei s-a sacrificat pentru ca micuța de atunci să aibă o șansă la viață. Și deși a supraviețuit, întunericul a cuprins-o strâns, ura și furia înveșmântând-o cu o mantie neagră. A învățat să accepte acea ură, a înbrățișat-o și a devenit un monstru, o asasină, cea mai temută asasină din Adarlan. Însă acum, amintirile pe care le-a dorit uitate și greutatea coroanei ei pierdute, datorita față de poporul ei înrobit, toate acestea vin din urmă pentru a-i zgudui din temelii viața. Pentru a doua oară. Este din nou învăluită de întuneric și flăcări, un foc care de fapt întotdeauna a mocnit înlăuntrul ființei ei. Un foc sălbatic pe care trebuie să-l elibereze și să-l controleze pentru a nu o face scrum pe dinăuntru, împreună cu toate amintirile ei și sacrificiile făcute pe rând de către părinții ei, Lady Marion, Nehemia, Chaol, Dorian.

„Nu avea să lase acea lumină să se stingă. Avea să umple lumea cu ea, cu lumina ei – darul ei. Avea să aprindă întunericul atât de puternic, încât cei rătăciți, sau răniți, sau distruși să-și găsească din nou calea, ca un far pentru cei care locuiau încă în acel abis. Nu era nevoie de un monstru pentru a distruge un monstru- ci de lumină, lumina care să alunge întunericul.”

Deși sunt la kilometrii depărtare, prietenii ei nu au uitat-o pe Celaena, iar Chaol, Dorian, Sorscha și Aedion fac tot posibilul pentru a o ajuta pe ascuns, fiind în același timp nevoiți să se ferească de intrigile și mânia regelui. Toți își unesc puterile și luptă pentru a înlătura întuericul ce i-a cuprins de ani întregi, pentru a-l înlătura pe sadicul rege al Adarlanului, pentru a face dreptate și pentru a răzbuna tragica soartă a Terassenului, a poporului său înrobit și a conducătorilor de drept.

„Oamenii pe care îi iubești sunt arme pe care ei le vor folosi împotriva ta.”

Relația dintre prințul Dorian și căpitanul gărzii, Chaol, este mai tensionată ca niciodată, totul din cauza dezvăluirilor din volumul precedent și a plecării Celaenei în Wendlyn. Însă prietenia dintre cei doi, atât de puternică și de frumoasă, depășește momentele critice, atât Dorian cât și Chaol păzindu-și spatele reciproc și sacrificându-se unul pentru binele celuilalt.  Mi-a plăcut foarte mult relația lor, care depășește granițele întunericului. În mod special mi-a plăut de Chaol, și cred că este personajul masculin preferat de mine, alături, bineînțeles, de impunătorul Aedion.



Dacă sunt dezamăgită de ceva în acest volum – deși nu mă așteptam să fiu dezamăgită, deoarce această a treia carte din serie este cea mai complexă de până acum - , este alegerea autoarei de a-i îndepărta pe Celaena și Chaol. Practic în acest volum suntem martorii a ceea ce eu numesc începutul sfârșitului relației dintre asasină și căpitanul gărzii. Știu către cine se va îndrepta Aelin în următorul volum, și sunt puțin dezamăgită deoarece acest personaj nu mi-a inspirat mai nimic în volumul de față.

Personajele mele preferate sunt indiscutabil Aedion, efectiv mă topesc după aces războinic greu încercat, acest Lup neînfricat, vrăjitoarea Manon și al ei balaur Abraxos, iar dintre personajele vechi, Chaol și Celaena – practic de  Aelin nu am putut încă să mă atașez foarte mult.

„Aelin avea să se întoarcă, iar când avea să vină...Cu fiecare respirație, Aedion simțea cum parfumul care persista îi învăluia tot mai strâns inima și sufletul. Când ea avea să se întoarcă, el nu avea să-i mai dea drumul vreodată.”

 „- Au ars tronul din corn de cerb, Aedion. Nu mai există un tron pentru ea.
- Atunci îi voi construi eu unul din oasele dușmanilor noștri.”

În altă ordine de idei, deși așteptările mele, care căpătaseră proporții ernorme în toți acești ani, nu mi-au fost atinse în procent de 100% din cauza unui mic detaliu explicat mai sus (Chaol, Celaena/Aelin, Rowan), pot afirma că Moștenitoarea focului este cel mai complex și profund volum din serie de până acum, iar acest lucru mă face și mai nerăbdătoare să aflu ce se va întâmpla în continuare cu personajele mele preferate.

Mulțumesc încă o dată librăriei online Libris.ro pentru volumul oferit spre recenzare. Pe Libris. ro puteți găsi o vastă varietate de cărți, atât în limba română cât și în limba engleză, la un preț accesibil.

Share this:

CONVERSATION

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu